meme

Det är lite svårt att förklara vad memes (uttalas mim) är men vi omringas dagligen av dessa om vi rör oss i sociala medier. Det handlar om bilder med förstärkt text eller texter förstärkta av bilder vars syfte är att sprida åsikter, budskap, citat, reflektioner, humor och insikter. Förklaringar visar sig ofta i interna skämt och människor med samma intressen, kanske som tittar på samma serie kan skicka memes mellan varandra med screenshots på olika scener. Vill du fördjupa dig mer länkar till  meme förklaring/blogg och the story behind the meme På youtube finns även kanalen behind the meme

Skärmavbild 2017-11-24 kl. 08.26.39

Här är ett exempel. Man kan ofta ”gilla” och ”dela” memes och när detta görs i stor omfattning och når ut till många människor kallas det för att det blir viralt. Det behöver inte spridas över hela världen för att kallas viralt utan det kan vara en spridning i elevgruppen i skolan, men att sker via sociala medier.

En enkel sökning leder till de här träffarna:

Skärmavbild 2017-11-24 kl. 08.34.48En meme kan handla om precis allt, ofta har den ironi och humor men det är inte alltid att det är så roligt, egentligen. Vi måste ta ansvar för vad vi delar på internet eftersom detta lätt blir normgivande dvs att man tycker grejer tillsammans utan att egentligen reflektera kring varför. Det kan påverka och förändra vårt sätt att se på människans lika värde. och på de som särskilt unika.

Skärmavbild 2017-11-24 kl. 08.39.30

Den här bilden är spridd i flera olika versioner på internet. Det är ett väldigt ungt barn på den här bilden och barn är oskyddade och väldigt beroende av att vuxna, föräldrar,  gör bra val åt dem.

För att vara så ung tycker inte jag att barnet är extremt tjock, vi utvecklas alla på olika sätt.  Det är däremot tydligt i memen att lustigheten handlar om fetma och ätande.

Den här typen av budskap som fladdrar förbi oss i sociala medier kan påverka vår syn på världen omkring oss och därför är det väldigt viktigt att reflektera kring vad man delar och i vilket syfte. Ska vi acceptera att göra oss lustiga åt barn som kanske lider av fetma? Det som var tänkt att roa kan bli väldigt fel.

Nu vill jag att du går in i ditt eget flöde (välj valfritt socialt media) och tittar på vad du har delat den senaste månaden. Vilka värderingar (uppfattning, omdöme) och åsikter sprider du på nätet? Fundera.

Konkreta frågor att svara på:

Vad har du för åsikt om memes? Är det något bra eller dåligt? Ge exempel.

Tror du att memes kan påverka det andra tycker och tänker? Ge exempel.

Har du själv någon erfarenhet av memes?

Skapande:

Jag vill också att du provar att göra en egen meme. Men att nogsamt tänka på vad du ska sprida för budskap

Du får gärna återanvända konstbilder. Sök på konst+porträtt eller popkonst. Tänk på att bilder ska få att lov att användas och ändras. Särskilt om du vill prova att publicera din meme.

Det går också bra att använda dig utav egna foton.

 

En reaktion på ”meme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s